Agora MEDIA Agora MEDIA
Căutare [avansată]
go
//Reviste/TIC Biz/nr.215, 10 decembrie 2008/Studii 23 octombrie 2018
TIC Biz
Librăria
Librăria Byblos
agora ON line
agora ON Line [din galerie...]
ianuarie 2009
PC Rev
PC Rev
decembrie 2008
CPR
Channel Partner România
dec.2008
NET Report
Net Report
nr.dec.2007

Versiune imprimantă
Trimite unui prieten

Mai este sectorul IT imun la criză?

Pe o piaţă obişnuită cu bombardamentul zilnic al ştirilor negative, rezultatele excelente obţinute în trimestrul III de multe companii IT par a sfida criza. Ultimul sezon de raportări financiare trimestriale a dat imaginea unei industrii IT aflată încă în evoluţie ascendentă, dar precaută şi reţinută în privinţa perspectivelor pentru perioada următoare.

Sezonul anunţurilor companiilor publice privind rezultatele trimestrului trei s-a suprapus, în octombrie şi noiembrie, peste o perioadă de deteriorare accelerată a climatului economic, în care a devenit tot mai evidentă transformarea crizei financiare în recesiune economică.

Sfârşitul lui noiembrie a adus, de altfel, şi confirmarea oficială a intrării în recesiune, odată cu publicarea de către birourile de statistică a cifrelor privind scăderea în trimestrul III a PIB-ului în Statele Unite şi în zona euro. Rezultatele trimestriale ale companiilor din majoritatea sectoarelor economice s-au înscris în tendinţa generală de înrăutăţire a performanţelor, iar pieţele de capital au consemnat aceasta prin scăderi record. Panta negativă din ultimele trei luni în graficele bursiere rivalizează cu cea din 2000 şi 2001.

În acest context, rezultatele bune şi chiar foarte bune anunţate de cele mai multe dintre marile companii IT&C au constituit excepţii de la regulă, confirmând că sectorul îşi păstrează o rezilienţă deosebită la criză. Zilele în care aceste companii au comunicat rezultatele au marcat scurte momente de optimism pe piaţa care a reacţionat nu doar prin aprecierea titlurilor respective, ci şi prin urcări semnificative ale indicilor principalelor burse. Chiar şi unele rezultate negative au fost bine primite în măsura în care nu au fost catastrofale şi s-au situat deasupra nivelului estimărilor pesimiste.

Seria comunicatelor asupra trimestrului III a început pe 9 octombrie cu IBM şi s-a terminat pe 24 noiembrie cu HP, calendarul de raportări fiind astfel jalonat, în mod s-ar putea spune simbolic, de primele două companii IT din lume.

Cu creşteri cu 20% ale profitului net (la 2,8 mld. dolari) şi cu 5% ale veniturilor (25,3 mld. dolari), IBM a depăşit şi în acest trimestru aşteptările analiştilor. În plus, compania a menţinut previziunile pentru trimestrul următor şi pentru întreg anul (urcare cu 22% a profitului), confirmând capacitatea de a rămâne, aşa cum spunea CEOul Samuel Palmisano, "competitivă atât în perioadele de criză, cât şi în cele de prosperitate".

HP a anunţat, de asemenea, rezultate foarte bune, cu vânzări de 33 mld. dolari, în creştere cu 19% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, şi cu un profit peste aşteptările pieţei. A impresionat mai ales prognoza deosebit de optimistă, cu noi creş- teri pentru ultimul trimestru şi pentru următorul an, în condiţiile în care compania a reuşit o mărire a cotei pe piaţa globală de PC-uri şi este în curs de asimilare a recent achiziţionatei firme de servicii EDS.

Deşi în evidentă încetinire a creşterii în comparaţie cu trimestrele anterioare, Microsoft a depăşit totuşi aşteptările cu un avans de 9% la vânzări (15 mld. dolari) şi de 2% la profitul net (4,37 mld. dolari), datorită mai ales evoluţiei bune în segmentele servere, Office şi Xbox. Previziunile pentru perioada următoare au fost revizuite în jos, dar rămân optimiste. Compania estimează pentru anul fiscal 2009 măriri ale veniturilor cu cel puţin 7% şi cel mult 10%.

Şi Apple a raportat creşteri robuste, în linie cu aşteptările pieţei, chiar dacă rezultatele financiare nu reflectă în întregime succesul iPhone-ului, ale cărui vânzări, conform reglementărilor în vigoare, sunt înregistrate cu întârziere în contabilitate. Previziunile pentru ultimul trimestru al anului, deşi considerate prudente, au indicat alte creş- teri record ale vânzărilor şi au provocat aprecierea cu 14% a titlurilor Apple.

În zona Internet, Google a continuat să sfideze criza cu creşteri de 26% la profituri şi 31% la venituri (5,5 mld. dolari) şi menţinerea unei prognoze ambiţioase. Încrezător în potenţialul vânzărilor de publicitate, CEO-ul Eric Schmidt declara la conferinţa de presă că, în ciuda mediului economic ostil, la Google "it's business as usual".

Amazon, campionul de până acum al creşterilor spectaculoase, a înregistrat noi măriri cu 48% şi 31% ale profitului şi veniturilor, mai mici însă decât în trimestrul anterior şi sub aşteptările analiştilor. La aceasta s-a adăugat şi revizuirea în jos a creşterii estimate pentru ultimul trimestru, adică pentru perioada de vârf în retailul on-line.

În ceea ce priveşte Yahoo, care traversează o perioadă dificilă, profitul net a cunoscut o nouă scădere, cu 64%, veniturile au stagnat la 1,8 mld. dolari, iar obiectivul de vânzări pe ultimul trimestru a fost coborât din nou. Aceste evoluţii n-au constituit însă o surpriză, iar uşoara creş- tere consemnată la veniturile din publicitatea asociată motorulu de căutare, precum şi programul de reducere a costurilor derulat de firmă au determinat aprecierea acţiunilor.

În sectoarele legate de hardware (semiconductori, calculatoare şi echipamente telecom) rezultatele au fost contradictorii şi, în general, ceva mai slabe decât în software şi servicii.

Intel a raportat creşteri cu 12% la profit şi 1% la vânzări (10,2 mld. dolari), iar estimarea pentru trimestrul IV, deşi revizuită în coborâre, indică o continuare a trendului crescător. În condiţiile în care firma este confruntată cu scăderea continuă a preţului la microprocesoare şi cu extinderea consumului de chipuri din gama de jos, rezultatele au fost considerate ca foarte bune, peste aşteptări şi acţiunile au urcat cu 4,5% în ziua anunţului.

Şi Cisco a depăşit estimările analiştilor cu un profit de 2,5 miliarde (+5%) la vânzări de 10,5 miliarde (+8,4%), dar a şocat prin revizuirea drastică a previziunilor pentru trimestrul IV şi avertizarea privind o posibilă reducere cu 5 - 10% a vânzărilor.

Dell este una din companiile care au înregistrat scăderi ale veniturilor (-3%) şi profitului net (-5%), dar rezultatele au fost superioare celor pe care le estima piaţa. Un element încurajator l-a constituit evidenţa faptului că programul de reducere a costurilor derulat de companie a început să dea roade prin creşterea profitului operaţional cu peste 20%.

O deteriorare mai abruptă a performanţelor a cunoscut Nokia cu o reducere cu 30% a profitului şi cu 5% a cifrei de afaceri la un nivel sub aşteptări. Preţul acţiunilor a revenit însă pe creştere ca urmare a estimărilor companiei privind recâştigarea în ultimul trimestru a cotei de piaţă pierdute în faţa unor competitori ca Apple sau RIM (producătorul telefonului Blackberry). Printre companiile hardware confruntate cu dificultăţi majore se numără Sony Ericsson care a înregistrat o pierdere netă de 25 milioane de dolari, o reducere cu 9,6% a veniturilor şi o scădere a cotei de piaţă, Nortel cu pierderi şi o reducere cu 14% a vânzărilor, sau Sun care, cu pierderi de 1,7 miliarde de dolari şi în criză de lichidităţi, a generat speculaţii privind un posibil faliment sau vânzarea firmei.

Această scurtă trecere în revistă evidenţiază faptul că majoritatea companiilor de referinţă pentru sectorul IT au continuat să obţină rezultate superioare, demonstrând o capacitate deosebită de a traversa cu bine perioada de criză. Multe din ele au postat în trimestrul III creşteri cu două cifre, în timp ce alte sectoare erau deja în cădere liberă. Cu toate acestea, titlurile IT au cunoscut din plin deprecierea, neputându-se sustrage tendinţei generale de pe pieţele bursiere. Cotaţiile au scăzut drastic în ultimele trei luni chiar şi în cazurile cele mai fericite, ale firmelor care au raportat constant rezultate pozitive.

La începutul lui decembrie, reducerea faţă de anul anterior era de -46% la titlurile Microsoft, -60% la Google, -52% la Apple şi Intel, -58% la Dell şi, nu întâmplător, ceva mai mică, -28% la IBM sau -33% la HP.

Indicele Nasdaq Composite, dominat de companiile hightech, a pierdut peste 30% în ultimele trei luni şi 50% în ultimul an, situându-se la nivelul minimelor din 2001. Este semnificativă şi scăderea generală a PER-ului (P/E, preţul raportat la profitul pe acţiune), care oscilează acum în jurul valorii de 10 la marile companii de software (9,9 la Microsoft sau 12 la Oracle) faţă de peste 20 cu un an înainte sau 17 la Google şi Yahoo faţă de peste 45 acum un an. Raportul P/E se apropie de minimele istorice şi sugerează o accentuată subevaluare, astfel încât mulţi analişti dau deja recomandarea "strong buy" pentru multe titluri IT.

Situaţia se explică în parte prin sentimentul general negativ de pe pieţele bursiere unde investitorii oscilează între pesimism şi panică. Pe de altă parte, este adevărat şi că performanţele companiilor IT au slăbit treptat în decursul anului. Creş- terile din trimestrul III, deşi substanţiale, au fost în toate cazurile mai mici decât cele din primul sau al doilea trimestru, iar mărirea pe întreg anul 2008 este inferioară celei din 2007.

Şi mai importantă este dinamica previziunilor companiilor pentru perioada următoare care a contat mai mult decât oricând în analiza şi în formarea deciziilor de tranzacţionare. Or, din acest punct de vedere, cu două sau trei excepţii, toate marile firme IT şi-au revizuit în scădere estimările pentru trimestrul IV şi pentru 2009.

În climatul de incertitudine şi neîncredere de pe pieţele de capital, aceste revizuiri au avut un efect puternic, accentuând teama investitorilor că firmele IT nu vor fi capabile să repete performanţele bune de până acum în condiţiile agravării crizei din restul economiei.

În realitate, majoritatea revizuirilor nu s-au referit la reduceri ale vânzărilor sau profiturilor, ci la o încetinire a creş- terii, companiile mizând în continuare pe o evoluţie ascendentă în viitor, dar cu creşteri mai moderate.

În acest sens se pronunţă şi comunicatele principalelor firme de analiză a pieţei IT, care şi-au modificat în ultimele douătrei săptămâni prognozele pentru 2009. Ultimul comunicat al IDC indică o creştere a consumului IT mondial cu 2,6%, în coborâre faţă de estimarea anterioară de 5,9%, cu un declin de 0,9% în Statele Unite, dar creşteri consistente în economiile emergente.

Gartner estimează un avans cu 2,3%, faţă de 5,8% în prognoza anterioară, iar Forrester Research, mai optimist, propune 6,1%. Toate cele trei firme consideră că reculul din perioada următoare nu va fi, în nici un caz, la fel de grav ca acela din 2001, după prăbuşirea dot-comurilor şi 11 septembrie.

Deşi consumul global de hardware va fi mai afectat de reduceri decât cel de software şi servicii, o altă firmă de cercetare a pieţei, iSupply, prognozează pentru piaţa de PC-uri o creştere cu 4,3%, revizuită de asemenea în scădere faţă de estimarea anterioară de 11,9%.

Cu toate că nu se aşteaptă o prăbuşire a pieţei IT, efectele încetinirii nu pot fi ignorate, astfel încât la ordinea zilei în sector sunt programele de restructurare.

Nu există practic nici o companie IT importantă care să nu se fi referit în ultimele două luni la planurile de reorganizare şi de reducere a costurilor. Acestea conţin invariabil reduceri de personal, dar de amploare diferită, de la măsuri de precauţie la noile angajări în cazul Microsoft la concedieri masive cum sunt cele anunţate de Yahoo, Dell, Amazon, Cisco, Ericsson, Nortel, Sun sau HP.

Ce se întâmplă în acest timp în România? În trimestrul III economia şi-a continuat evoluţia spectaculoasă, iar creşterea PIB-ului a atins 9,1%. Majoritatea companiilor IT locale care comunică periodic rezultatele financiare au anunţat măriri ale veniturilor de zeci de procente pe primul semestru sau primele 9 luni.

Consumul IT intern are şanse să-şi menţină în 2008 creşteri de peste 20% în majoritatea segmentelor. Piaţa PCurilor s-a detaşat şi în trimestrul III cu un avans, cu +42% ca volum şi +37% ca valoare, şi este posibil să înregistreze pe întregul an un vârf istoric al ratei de creştere. Primele semne de îngrijorare au apărut la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie în zona distribuitorilor IT şi a retailerilor-asamblatori de calculatoare care, afectaţi de criza creditului de consum, şi-au revizuit în scădere estimările privind ultimul trimestru şi anul viitor şi au iniţiat planuri de reorganizare.

În sectorul software şi servicii, multe firme au confirmat creşterile pe 2008 şi au continuat să anunţe previziuni optimiste pentru 2009.

În timp ce în alte sectoare ale economiei au început reducerile de personal şi şomajul temporar, la unele centre de servicii IT ale multinaţionalelor se vorbeşte despre noi angajări în 2009, în unele cazuri fiind vorba chiar de companiile care concediază în America de Nord şi Europa de Vest.

Se aşteaptă ca piaţa internă IT să continue să crească în 2009 cu cel puţin 10% în medie, ceea ce va însemna o încetinire serioasă. Deşi afectat de criza generală, sectorul IT îşi va menţine probabil evoluţia ascendentă, dar cu o temperare a exceselor din anii anteriori şi cu evitarea unei "aterizări dure" care ameninţă alte zone ale economiei.

   ... spune-ţi părerea în Forumul Agora

TIC
   studii
   nr.215, 10 DECEMBRIE 2008
TIC Biz
Home | Home | Home | Home | Home
Copyright © 1999-2009 Agora Media S.A.
IT TRENDS, Agora Technology Conferences - ATC, SolePAD, Agora News

Powered by
Dell PowerEdge servers