Agora MEDIA NET Report
Căutare [avansată]
go
//Reviste/Net Report/nr.dec-ian.2007/cover story 23 octombrie 2018
Net Report
Librăria
Librăria Byblos
agora ON line
agora ON Line [din galerie...]
ianuarie 2009
PC Rev
PC Rev
decembrie 2008
TIC Biz
TIC Biz
nr.215, 10 decembrie 2008
CPR
Channel Partner România
dec.2008

Versiune imprimantă
Trimite unui prieten

Clădiri inteligente - între mit şi realitate

Senzorii sunt simţurile, reţeaua formează sistemul nervos, computerul este creierul iar elementele de acţionare sunt muşchii. Clădirile moderne nu mai sunt atât de diferite de noi pe cât credeam.

Eugen Rotariu
directorul firmei
IBS – Intelligent Building Solutions

Despre case inteligente se vorbeşte de mult timp. Unii autori vorbesc entuziasmaţi despre casa viitorului ca despre o idee excelentă dar îndepărtată. Alţii spun că noţiunea şi-a pierdut deja credibilitatea datorită promisiunilor mari, dar nerespectate. Alţii consideră casele moderne dotate cu tehnologii digitale multimedia ca o întruchipare contemporană a caselor inteligente. În fine, alţii cred şi ei în realitatea şi contemporaneitatea caselor inteligente, dar neagă aportul echipamentelor multimedia în creşterea coeficientului de inteligenţă al casei. Şi toţi au dreptate în felul lor pentru că nimeni n-a definit încă inteligenţa umană. De ce ar fi altfel în cazul caselor?

Putem însă discuta despre câteva elemente a căror prezenţă este obligatorie într-o casă inteligentă: senzori care culeg informaţii diverse, elemente de acţionare care permit comanda sistemelor instalate în casă, o reţea de comunicaţie şi o unitate centrală care rulează programe care memorează şi monitorizează informaţiile, ia decizii şi emite comenzi în funcţie de aceste decizii. În plus, cu ajutorul unor interfeţe hardware sau software, proprietarul casei poate accesa toate informaţiile culese de unitatea centrală, poate apela toate comenzile casei individual sau grupate în scenarii şi poate configura modul în care casa ia decizii. Decizii a căror complexitate împarte casele în case inteligente sau doar automatizate.

Senzorii instalaţi în casă ţin locul simţurilor: casa vede, aude şi miroase cu ajutorul lor. Senzorii cei mai întâlniţi sunt de temperatură, fum, gaz, mişcare, prezenţă, umiditate, vânt, microfoane, camere video, cititoare de chei digitale, receptoare de comenzi radio, şi lista ar putea continua. În viitor vor apărea cu siguranţă senzori care să detecteze cutremurele, inundaţiile sau mirosul greu al florilor uitate în vază, iar pe baza lor casele vor putea lua decizii mai bune, mai documentate, mai inteligente.

Elementele de acţionare ţin locul muşchilor: primesc comenzi şi le execută. Dintre ele se pot enumera: relee electrice, variatoare de luminozitate, motoraşe pentru jaluzele şi ferestre, robineţi electrici pentru calorifere, electromagneţi de deschidere a uşilor, emiţătoare infraroşu pe post de telecomenzi universale sau comunicatoare pentru controlul echipamentelor complexe de tipul sistemelor de sonorizare, proiectoarelor, instalaţiilor de climatizare sau al camerelor video cu mişcare şi zoom.

Clădire inteligentă (clic pentru varianta mare)

Comunicaţia între senzori, elemente de acţionare şi unitatea centrală trebuie asigurată de o reţea, cu sau fără fir, asemănătoare nervilor umani. Dacă reţeaua de comunicaţie este cu fir atunci ea poate folosi fire dedicate sau firele altor reţele deja existente în casă, precum reţeaua de curent electric sau reţeaua de calculatoare şi telefonie fixă. Cerinţele de bază pentru oricare dintre aceste tipuri de reţea sunt: stabilitate, securitate, viteză de transfer, uşurinţă de proiectare, instalare şi extindere. Reţeaua potrivită trebuie aleasă în funcţie de cerinţele fiecărui proiect în parte. Există şi posibilitatea de a instala o soluţie combinată, care foloseşte mai multe tipuri de comunicaţie, fie pentru a oferi o flexibilitate mai mare la instalare, fie pentru a acomoda în acelaşi proiect senzori şi elemente de acţionare ale mai multor producători.

Unitatea centrală reprezintă creierul casei, un calculator capabil să coordoneze toate sistemele instalate, oferind în acelaşi timp o interfaţă flexibilă şi comodă între proprietar şi casa lui. Această interfaţă poate folosi periferice digitale moderne precum touchscreen-urile, calculatoarele portabile, telefoanele mobile sau clasicele întrerupătoare, tastaturi, telecomenzi infraroşu. Desigur, interfeţele vor evolua în viitor înspre controlul vocal sau, de ce nu, telepatic.

În fine, componenta care face adevărata diferenţă între o casă inteligentă şi una automatizată este softul care o controlează. Acolo se trage linia şi se face adunarea: câte protocoale de comunicaţie ştie, cu câte echipamente de la câţi producători poate comunica, cât de bine ştie să interpreteze informaţiile culese de senzori, cât de uşor este de configurat şi folosit de către proprietar şi instalator, cât de bine ştie să înveţe obiceiurile proprietarului, cât de bine ştie când să intervină şi când să stea deoparte, cât de uşor este de întreţinut şi extins, cât de sigură şi stabilă e funcţionarea în timp. Evoluţia softului care controlează casa inteligentă nu se va termina niciodată iar momentul trecerii graniţei dintre automat şi inteligent va fi discutat aprins mult timp de acum înainte.

În concluzie, casele automatizate sunt o realitate chiar acum şi au toate şansele să devină în curând un fenomen de masă. Tehnologiile necesare sunt mature şi exemple se pot găsi destule în piaţă. Dacă însă acestea sunt - sau au şanse de a deveni - inteligente într-un timp previzibil... asta depinde de ce înţelege fiecare prin inteligenţă. Un lucru este însă cert: putem să-i dăruim încă de acum casei noastre simţuri, muşchi, nervi şi creier. Cu răbdare şi un dram de încredere, casa ne-ar putea deveni un prieten devotat şi, de ce nu, inteligent.

Dl. Eugen Rotariu poate fi contactat la adresa eugen.rotariu@ibs.ro

   ... spune-ţi părerea în Forumul Agora

  cover story
  decembrie 2007
  opinii

2007 - Retrospectiva
Zona în care s-au întâmplat cele mai interesante lucruri este - în opinia mea - telefonia ...

Home | Home | Home | Home | Home
Copyright © 1999-2009 Agora Media S.A.
IT TRENDS, Agora Technology Conferences - ATC, SolePAD, Agora News

Powered by
Dell PowerEdge servers